17. februar 2015

DIY: fjern jordslag hjemme

FØR og ETTER

Jordslag er stadig problem i Norge pga det våte klimaet, det gjelder også barnevogn tekstiler. Man kan unngå problemet ved å oppbevare i hvert fall tekstiler innendørs og tørt. Men det er ikke alltid mulig da noen må la vogn stå i barnehage bod eller pga plassmangel oppbevarer vogn i garasje, her er det ofte fuktig, og det er det sopper trives best i.

Etter litt "research" kom vi over  påstanden at klor/klorin fjerner effektivt synlig jordslag og i tillegg dreper 99,9% bakterier, virus, mugg og sopp. Dette måtte etterprøves. Siden klor bleker måtte vi teste skikkelig blandingen vi laget slik at den ikke skulle blekke vogn tekstiler - klor bleking er irreversibelt.

Fakta: Klorin fjerner 99,99% bakterier deriblant mugg og sopp. Aktiv ingridiens i klor, sodium hypochlorite, er en hoved ingrediens i de fleste jordslagfjernere som finnes på markedet. Klorin ble og er brukt til desinfisering i over århundre.

Etter en god del testing og etterprøving kom vi med en perfekt blanding av vann, klorin og zalo. I slutt testen ble jordslag fjernet fra et mountain buggy sete på 15min.

2 deler vann+1 del klorin+2-3 dråper zalo
Blandingen: 2 deler vann + 1 del klorin + 2-3 dråper zalo

Blandingen påføres med en børste på våte tekstiler, las virke i 15 min, tekstiler kjøres i vaskemaskin på 40 grader med det vaskemiddelet du pleier å bruke. Om ikke alt jordslag ble borte kan prosessen gjentas. Hvis maskinvask er ikke en mulighet, tekstiler kan skyles rikelig med vann enten i dusj eller med hageslange.

Husk å bruke gummihansker og sørg for god ventilasjon!

Det kan skje at tekstiler lukter litt klorin etter første vask, og dermed kan vaskes en gang til med velduftende tøymykner eller luftes i et døgn, luftes helst ute.

Helt til slutt anbefaler vi å impregnere tekstiler for å forebygge jordslag.

PS! Vi anbefaler på det sterkeste å foreta en minitest på et skjult sted før man evnt velter blandinger over det hele.

For our English readers:

 Chlorine (bleach) is highly effective for removing mildew from stroller fabrics. Despite common misconceptions, not only does chlorine kill 99.9% of any bacteria that may have made a home of your stroller, but it can be washed away afterwards leaving your stroller completely safe for your child. Due to the robust nature of most stroller textiles, we have found that the bleaching / fading effect of using chlorine as a washing agent is usually not a problem, though we do recommend testing a few drops on a hidden corner somewhere first, just in case.

We recommend a mixture of 2 parts water to 1 part chlorine, adding a few drops of dishwashing liquid.

Use a brush to apply the mixture to wet textiles, wait 15 minutes, then run the textiles in a washing machine on 40 degrees (using detergent).  If the mildew spots are not completely removed, repeat the process.  If using a washing machine is not an option, rinse out the chlorine thoroughly in a shower or with a garden hose.  Remember to use rubber gloves throughout the process, and work in a well-ventilated space.

If the scent of chlorine persists, wash the textiles again and then leave them to air, preferably outside.  The smell will eventually go away and is not dangerous.  We recomend using a water-proofing spray on your textiles after removing mildew and drying them to help prevent future problems.

29 kommentarer:

 1. Tusen takk! Denne var meget hjelpsom, og selv om vogna ennå står i dusjen etter skylling, er den alt mye bedre enn den var.

  SvarSlett
  Svar
  1. kult!virker hver gang.du får bare gjenta det hele om nødvendig.lykke til!

   Slett
 2. Jeg prøvde dette på kalesjen til en Emmaljunga som var ganske hardt angrepet av jordslag. Stoffet kunne ikke tas av, så jeg skylte mange ganger i badekaret. Funket som bare det! Tusen takk for tipset!

  SvarSlett
  Svar
  1. supert!vi har også tips og video til hvordan man kan ta tekstiler av emmaljunga kalesje om det skulle trenges i fremtiden:)

   Slett
 3. Hei. Har en sort MB urban jungle. Tror dere den tåler klorblandingen uten å blekes?

  SvarSlett
  Svar
  1. MB trekket vil tåle det fint,ikke bløt det i mer enn 15min om gangen så går det bra:)

   Slett
  2. Takk! Da prøver jeg meg litt frem!

   Slett
 4. Jeg gjorde det i dag og alt jordslag er borte! Men er trygt å bruke vogna nå?

  SvarSlett
  Svar
  1. vi mener det er trygt så lang du skylte godt etter behandling og evnt luftet,og fom oppbevarer vognen inne slik at mugg har ikke miljø å trives i

   Slett
 5. Hei. Har en camplet som var meget våt da vi åpnet den, etter at den var utlånt i fjor. Vi har lagt alt innvendig i 35% eddik blandet med vann. Det ser imidlertid ikke ut til å virke i det hele tatt. Riktignok har vi ikke vasket det ennå, men vi ser foreløbig ingen forandring.
  Forslag?

  mvh
  Steffen

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei.Eddik vil ikke gjøre noe som helst.Vask med klorin,fjerner jordslag raskt og effektivt.

   Slett
  2. takk for svar.
   Jeg er litt redd for å bruke klor da endel slike stoffer som er i en teltvogn som camplett ikke tåler klor.
   Steffen

   Slett
  3. vann det ut så det er svakere,telt tekstiler pleier å være ganske slitesterke,tipper det går bare fint.det eneste jeg vet fjerner jordslag er klor (dyre jordslagfjerne som selges i butikker er basert også på klor),sånnn sett har dere ikke mange valgmuligheter-gi klor et forsøk eller kaste teltet:)

   Slett
 6. Eg har prøvd dette på nokre hageputer som hadde fått blåmann. Det gjekk heilt fint :-) Så no slapp eg å hiva dei i bosset.

  SvarSlett
 7. Hei. Har en brun emmaljunga vogn som har fått jordslag på innsiden av kalesjen. Kan jeg bruke klor da eller vil det smitte over på det brune og bleke det? Er så redd for å ødelegge kalesjen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi erfarer at emmaljunga tekstiler tåler utvannet klor veldig bra uansett farge,så du får bare gå frem med jordslag fjerning:)

   Slett
 8. Hvordan vaske Simo kalesje når tekstilen ikke kan tas av ikke plass I vaskemaskinen til hele kalesjen

  SvarSlett
  Svar
  1. må vaskes på hånd i dusj,badekar,ute..

   Slett
 9. Hei. Kan det brukes på en Bugaboo sittedel i mørket grå farge?

  SvarSlett
 10. Hei, hva men en lyseblå TFK vogn, tror du kalesjen på denne tåler dette? Redd for misfarging eller bleking.

  SvarSlett
  Svar
  1. tfk sine trekk tåler det fint til og med lyse farger, la klorin blandingen virke litt om gangen sånn ca 15 min, skyll og gjenta ved behov

   Slett
 11. får prøve dette i en bil jeg har kjøpt med mugg i som har noen svarte flekker.
  Prøvt edikk, Rensemaskin og steamer (i den rekkefølgen samme dag) ble bedre men ikke godt nokk, lukter i hvertfall ikke mugg nå lengre.

  SvarSlett
 12. Tusen takk for tips. Redda humøret mitt i dag, siden jeg fikk fjerna jordslaget på barnehagevogna :)

  SvarSlett
 13. Hvordan vil jordslag se ut på ei mørk brun vogn? Vil ei mørk brun Simo vogn tåle denne blandingen?

  SvarSlett
 14. Hei, virker den på emmaljunga,? Mugg på vognabelte, kalesje og sete deler, kan klorin blanding ødelegge skinn kvalitet , usikker på det , brukte så mye penger å kjøpe den vogna. Litt redd å bruke klorin blanding på ? Vil gjerne ha forslag , takk

  SvarSlett
 15. hei! jeg har en gammel men ny barnevogn/trille(graco) som vi fikk av svigers for en del år tilbake til eldstemann. den ble stående i garasjen en vinter og fikk jordslag, masse svarte prikker på setet og litt andre steder også. har beholdt vogna da jeg har hele tiden tenkt å kjøpe noe for å få fjernet det. men så kom jeg over denne oppskiften og den fungerer som bare det!!!!! jeg var litt engstelig for at fargen skulle blekes men den tålte denne blandingen godt! setet til vogna er hvit med ruter på og hvitfargen ble sååå ren og hvit!!! tusen tusen takk barnevognverksted!!!!

  SvarSlett
 16. Thanks so much for your advice, it saved my pushchair which got mold on the basket bit and then spread some more. I was so worried I would have to find new parts for it, because I couldn't get it off with some other things people advised, but yours worked a miracle!

  SvarSlett
 17. Hei. Jeggjorde dette i dag og det virket. Men nå har understellet som var svary og relativt blankt blitt helt matt, hva kan jeg gjøre?

  SvarSlett

Vi har dessverre ikke mulighet til å besvare alle kommentarer. Hvis du har spørsmål som krever svar, ta kontakt på mobil eller epost.
Kommentarfeltet er åpent og ikke modereres, det betyr ikke at det er en plattform for uhyggelige ytringer og annen uskikkelig oppførsel!
Takk for besøket:)